登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

官洲仔嘅Blog

敬請諸位儘量以粵白文回覆及留言 Just Cantonese please!

 
 
 

日志

 
 

關於“系”“係”“繫”“喺”  

2010-03-12 02:03:28|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

見到有好多人對“系”“係”“繫”“喺”四字嘅用法唔多明確。根據《廣州話正音字典》解釋下。

系:系統、中文系(高等學府的教學行政單位)。 

係:關係、相當於“是”。

繫:聯繫、繫鞋帶。

ps: 繁體字“系、係、繫”統一簡化成簡體字嘅“系”,但用法有別,唔好搞錯!简体“我系广府人”“系统”“关系”“联系”,繁体“我係廣府人”“系統”“關係”“聯繫”。

喺:1 動詞=在,“喺度(在這裡) 喺屋企(在家裡)”   2 介詞=在、從,“坐喺嗰度(坐在那裡) 喺邊度嚟(從哪裡來)”  不要再和“系、係、繫”混淆啦!

  评论这张
 
阅读(1049)| 评论(14)

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018